Aankondiging i.v.m. in werking treding AVG

Discussies en feedback m.b.t. Nederlands Bidprentjes Archief

Wilt U lid worden van het forum, laat het ons dan even weten via contact in NBA?

Moderators: uaf, Thea, Wim Janssen

Gebruikersavatar
uaf
Beheerder
Berichten: 4
Lid geworden op: 07 mar 2013, 18:39

Aankondiging i.v.m. in werking treding AVG

Bericht door uaf » 22 apr 2018, 15:06

.
In werking treding per 25 mei 2018 van de Europese
Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG)


Op dit moment zijn wij onze programmatuur en bestanden van het Nederlands Bidprentjes Archief aan het aanpassen in verband met de Europese Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG).
De nieuwe AVG is aanzienlijk strenger dan de op dit moment nog geldende Nederlandse Wet Bescherming Persoonsgegevens (WBP), die per in werking treding van de nieuwe Europese wet op 25 mei 2018 komt te vervallen.

De AVG zorgt onder meer voor:
  • versterking en uitbreiding van privacyrechten;
  • meer verantwoordelijkheden voor organisaties;
  • dezelfde, stevige bevoegdheden voor alle Europese privacytoezichthouders, zoals de bevoegdheid om boetes tot 20 miljoen euro op te leggen.
Voor uitgebreidere gegevens, zie: Algemene informatie AVG

Toegegeven, het klinkt niet erg empathisch, maar een overledene heeft geen privacyrechten (meer). Privacyrechten gelden m.b.t. bid- en herdenkingsprentjes voor gegevens van en over nabestaanden van de overledene. Al wordt op een prentje alleen maar een (voor)naam vermeld van iemand die mogelijk nog in leven is, dan voldoet dit prentje niet aan de AVG.
Omdat het ondoenlijk is om op korte termijn alle in onze digitale verzameling voorkomende teksten te controleren op zulke gegevens, zullen wij per de eerstvolgende update (o.o.v. 23 mei 2018) een filter over onze databank leggen dat alleen nog maar prentjes in NBA toont waarvan de overledene langer dan 100 jaar geleden is gestorven. Wij doen dit omdat de kans dan weliswaar niet nihil, maar toch uiterst klein is, dat op zo'n prentje nog iemand vernoemd wordt die nog tot de levenden behoort. Dat betekent vanzelfsprekend dat de omvang van onze databank (voorlopig) aanzienlijk beperkt zal worden.
Van elk nieuw toe te voegen prentje wordt vanaf nu meteen gecontroleerd of het voldoet aan de AVG-eisen en als dat zo is, wordt het van een onzichtbaar merkje voorzien waarmee NBA weet dat dit prentje wél getoond mag worden.
Bovendien, voor zover daartoe tijd beschikbaar is, worden in de loop der tijd alle in onze databank voorkomende prentjes één voor één moeizaam en nauwkeurig bekeken of zij voldoen aan de AVG en dan alsnog van eerder genoemd merkje voorzien en vrijgegeven voor vertoning. Bij prentjes die privacygevoelige gegevens (vaak namen) bevatten die onder de AVG privacywet vallen, worden deze gegevens handmatig onleesbaar gemaakt om het prentje alsnog vrij te kunnen geven. U begrijpt dat dit monnikenwerk is waarvoor de liefhebbers niet echt, of liever gezegd echt niet, in de rij zullen staan. Ons bescheiden NBA-Team zal deze vorm van zelfkwelling echter als een welkome afwisseling van onze normale geestdodende werkzaamheden bij tijd en wijle ter hand nemen. Wellicht verdienen we de Hemel er wel mee, wie zal het zeggen?

Wij vertrouwen erop dat onze databank langzaam maar zeker weer een respectabele omvang zal herkrijgen.
Mocht u op uw eigen website gebruik maken van links naar één of meer van onze datarecords, houdt u er dan rekening mee dat deze (mogelijk voor een deel) per 23 mei 2018 (eventueel tijdelijk) door afscherming geheel of gedeeltelijk minder leesbaar kunnen zijn. Wij vinden dit uiteraard heel vervelend, maar onder de gegeven omstandigheden hebben wij geen andere keus.
Nog even voor de ingewijden: wanneer zo'n gelinkt prentje na handmatige controle in de toekomst weer geheel of gedeeltelijk vrijgegeven wordt zal het in onze databank wederom hetzelfde recordnummer hebben.

Mocht u nog nuttige ideeën of suggesties hebben, dan houden wij ons daarvoor uiteraard van harte aanbevolen!

21 april 2018
Heemkundekring "Helmont"
Namens het NBA-Team
Thea van Stokkum
Theo van Beeck
Plaats reactie